De bovenhandse servicepass wordt pas vanaf volgend seizoen (2013/2014) een taboe in de Nederlandse competities. De wereldvolleybalbond (FIVB) wil zo snel mogelijk alleen hard contact toestaan tijdens de servicepass. Joep van Iersel, voorzitter van de arbitragecommissie, meldt dat de Nevobo dit seizoen de bovenhandse servicepass nog tolereert.
“Dit seizoen wordt de regel nog niet ingevoerd. We volgen de richtlijnen van de CEV (Europese volleybalbond, red.) en daar gaat de nieuwe regel pas in als de nationale teams weer beginnen in april 2013. Voorlopig geldt de regel in Nederland dus nog niet”, aldus Van Iersel tegenover Volleybalkrant. Nationale jeugdteams kunnen in januari bij EK-kwalificatietoernooien eventueel de primeur hebben, als de CEV besluit de FIVB-richtlijn dan al uit te voeren.
Geen paniek dus voor alle Nederlandse volleyballers om binnen drie maanden de bovenhandse servicepass af te leren. Vanaf het seizoen 2013/2014 gaat de regel in voor de nationale competities (Eredivisie tot en met 2e divisies). De regio’s kunnen zelf bepalen of ze de regel toepassen binnen de regionale competities.
Vele reacties op Volleybalkrant gingen in op het beachvolleybalaspect van de nieuwe regel en dat is juist opgemerkt volgens Van Iersel: “De CEV en de FIVB willen dat het beachvolleybal en volleybal meer naar elkaar toegroeien. Voor ‘Jan Leek’ moeten de sporten van de buitenkant overeenkomen. De bovenhandse servicepass is alleen nog maar toegestaan zoals bij het beachvolleybal: quick and clean.” De argumentatie van de volleybalbonden bevindt zich in het aantrekkelijker maken van het spel. Statistieken wezen uit dat een rally met een onderhandse servicepass twee keer zo lang duurt als bij een bovenhandse: “Het moest tien jaar geleden sneller voor de televisie, nu moet het weer langzamer.”
Naast het invoeren van het harde contact op de servicepass groeien de twee disciplines op meer vlakken naar elkaar toe. “Bij het beachvolleybal is een gele kaart een waarschuwing en dat is nu ook in de zaal het geval. Daar was een gele kaart direct een punt tegen. Net als in de zaal, mag ook bij het beachvolleybal alleen de aanvoerder met de scheidsrechter praten”, aldus voorzitter van de arbitragecommissie Van Iersel.